CONTENT


BUILDINGS
SPACES
ENVIRONMENTS
OBJECTS (coming soon)

STUDIO
METHODOLOGY

THE MULLET

> AUSTRALIA | MELBOURNE 2017

 
elev_south_1_100.jpg

‘It looks like a mullet don’t ya reckon? It’s formal up front with the party out the back! But I’m no architect…’ – Anonymous

(conversation on the street, late one night, overheard by the client).

 
MarchStudio_Mullet_028.png

Situated in Melbourne’s inner-city suburb of Kensington, ‘The Mullet’ performs contorted gymnastics in order to facilitate an ambitious brief on a small yet opportunistic site.

The clients wanted to not only commission a new and comfortable home, but also sought a challenging design. Running a family business in construction, Scott and Phoebe’s home would become an opportunity for them to showcase their own capabilities.

 
MarchStudio_Mullet_026.png

A heritage overlay shaped the design for the front of the dwelling, requiring that the cottage façade and first few rooms flanking Hardiman Street be retained and renovated, red roof and all. This is where the formality lies; the face to the heritage land of Eastwood Street blends seamlessly with its cottage neighbours.

Three bedrooms and two bathrooms are resolved into the pre-determined Edwardian shell, freeing up the new extension for the living areas.

The party begins to emerge when rounding Hardiman Street.

‘I don’t like it,’ says one of the locals halfway through construction, ‘it’s not in keeping with the area.’

The new extension is not meant to be sympathetic to an older style but rather been shaped by the clients’ brief, solar access and one of Melbourne’s best views back onto the city.

MarchStudio_Mullet_022.png
 
MarchStudio_Mullet_Diag.gif
MarchStudio_Mullet_024.png
MarchStudio_Mullet_017.png
MarchStudio_Mullet_007.png

The balancing act that the local resident detested emerged when the brief called for off-street parking. The house would straddle the parking area, and even with the grade of Hardiman Street to advantage, excavation was unavoidable. Since a digger would be coming to site anyway, the opportunity to dig a little deeper and sink a large concrete box (along with the children in it) was far too good to refuse.

 
MarchStudio_Mullet_011.png

Buried within the concrete box is the rumpus room, wine cellar, laundry and an additional bathroom. The box is capped with a concrete lid and garnished with strategically placed, trafficable glass skylights. The monolithic form anchors the new building into the side of the hill and is finished internally by the rough reality of building - and being - underground.

MarchStudio_Mullet_016.png
MarchStudio_Mullet_021.png
MarchStudio_Mullet_001.png
MarchStudio_Mullet_002.png
MarchStudio_Mullet_010.png

The concrete lid of the box is not only the ceiling for below, but also the floor in both the kitchen and exterior deck. The pivot around which the other spaces are spun, the kitchen serves all parts of the house, while the dining and living areas are tucked up above the garage and closer to the night sky of Melbourne’s city lights. Timber battens clad the extension, wrapping the three spaces together and providing a linear base for the last hovering piece.

Photography by John Gollings.

Photography by John Gollings.

MarchStudio_Mullet_025.png