CONTENT


BUILDINGS
SPACES
ENVIRONMENTS
OBJECTS (coming soon)

STUDIO
METHODOLOGY

STUDLEY PARK HOUSE

> VICTORIA | MELBOURNE 2019

MarchStudio_KewHouse_24.png
161015 Bluline Projects 0072.jpg

Studley Park House attempts to balance large scale modern living with the optimism and ideals of the local modernist gems of the area. Structure, technology, and materials are pushed to their limits in an attempt to contrast the steep topography and native landscapes the area is famous for.

Confidently cantilevering out over the landscape to create the carport, the methodical straight lines accentuate the sloping topography allowing the inhabitants to exist with the trees became the inspiration.

 
MarchStudio_KewHouse_8.png
161015 Bluline Projects 0075.jpg
MarchStudio_KewHouse_11.png

The primary move was to anchor the building in to one corner of the site, balancing and cantilevering out to the other to allow vehicles to pass underneath. Pedestrian access is via a stair, hanging from the floating structure and fulfilling a lifelong ambition to enter a building from below, as per Ivan Leonidov's_Narkomtiazhprom. The black timber dowel screen offers privacy and fall protection and disguises what is essentially a black box. The roof form of the upper level is also legible, angled to allow morning sun to enter in what is, on a site falling to the West, notoriously difficult to obtain.

The client’s focus on their young family and entertaining is reflected through the ground floor where the relationship between indoor and outdoor, living the cooking is fluid and interconnected. While the upper floor of the home aims to prepare the family for the later stages of their children’s lives, where the option for privacy and separation will become as important as the values of shared space.

MarchStudio_KewHouse_9.png
MarchStudio_KewHouse_16.png
MarchStudio_KewHouse_12.png
MarchStudio_KewHouse_18.png
MarchStudio_KewHouse_20.png
MarchStudio_KewHouse_17.png
MarchStudio_KewHouse_19.png